Skip Navigation or Skip to Content

Wachtwoordmanager

25 oktober 2024
1 min leestijd

Hackers geven niks om jou

Bijna elk cyberincident gaat gepaard gaat met een wachtwoordincident. Een wachtwoordmanager is meestal dé tool die organisaties aan hun medewerkers aanbieden. In de praktijk blijkt echter dat veel medewerkers de wachtwoordmanager van hun organisatie helemaal niet gebruiken!

Waarom aandacht voor een wachtwoordmanager?

De effectiviteit van een wachtwoordmanager is hoog. Veel internetgebruikers gebruiken er geen, terwijl het gebruik hiervan kinderlijk eenvoudig en veilig is. Hoe ga je dan te werk?

Stap 1: Gebruik een wachtwoordmanager

Veel ondernemers gebruiken één wachtwoord voor alles. Criminelen krijgen met dat ene wachtwoord toegang tot al je gegevens. Een wachtwoordmanager genereert automatisch veilige wachtwoorden voor al je accounts en bewaart deze. Het enige wat je hoeft te onthouden, is één sterk hoofdwachtwoord voor je wachtwoordmanager.

Digital Trust Center - Wachtwoordmanager kiezen

Stap 2: Zet je tweestapsverificatie aan

Beveilig je wachtwoordmanager en andere accounts extra met tweestapsverificatie (2FA). Daarmee voer je naast je wachtwoord ook een extra code in om jouw login te bevestigen. Die code ontvang je op je telefoon of in een e-mail. Zelfs als een crimineel je wachtwoord weet te achterhalen, kan deze zonder die tweede code niet inloggen vanwege de 2FA-beveiliging.

Digital Trust Center - Wat is tweestapsverificatie?
Veilig internetten - Tweestapsverificatie instellen

Bedenk dat...

  • Jij hoeft nooit meer een wachtwoord te verzinnen, dat doet de wachtwoordmanager voor jou.
  • De wachtwoordmanager slaat jouw veilige wachtwoorden op in een digitale kluis.
  • Je moet één keer de tijd nemen om al jouw wachtwoorden te veranderen.
  • Je hebt nog maar één wachtwoord nodig om bij al jouw accounts te kunnen inloggen, namelijk dat van je wachtwoordmanager.
  • Een wachtwoordmanager gebruiken, is even wennen.
  • Een goede wachtwoordmanager kost een paar tientjes per jaar.