Woensdagavond 27 november kleurde het stadion van N.E.C. Nijmegen PVO-blauw. Zo’n 150 deelnemers trotseerden code geel om cybercongres Better Safe Than Sorry 2.0 bij te wonen. Niet voor niets! De bezoekers werden getrakteerd op vermakelijke sprekers, treffende praktijkvoorbeelden en aansporende tips en trucs. Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland hielp op die manier de ondernemers in Nijmegen en omstreken weerbaarder te maken tegen cybercriminaliteit. De avond werd mede georganiseerd door gemeente Nijmegen en businessclub OSRN. Met een hoofd vol nieuws, concrete handvatten en een goedgevulde maag keerden de aanwezigen huiswaarts. Wijzer en alerter.
Voorkom, voorkom, voorkom
De rode draad van de avond: ondernemer, zorg dat je je zaakjes op orde hebt, óók als je zzp’er of de slager om de hoek bent. Hackers gaan voor het laaghangend fruit, namelijk de ondernemers die hun updates en beveiliging niet voor elkaar hebben. Ook hackers kiezen voor de makkelijke weg. Is jouw onderneming eenmaal de sjaak, dan zit je echt zwaar in de problemen. Denk aan losgeldsommen, imagoschade, gegevenslekken, downtijd en heropbouw van al je systemen. Dus doe er alles aan om een cyberaanval te voorkomen!
Plenair programma
Gastheer Anton Jansen van PVO Oost-Nederland leidde Better Safe Than Sorry 2.0 in goede banen. Wouter van Dongen deelde als hoofdspreker zijn persoonlijke ervaringen, waarvan sommige hilarisch, als ethisch hacker. Deze vertaalde hij naar tientallen tips en aanwijzingen voor ondernemers om het hackers moeilijk te maken. Na het verhaal van Wouter werd er genetwerkt tijdens het dinerbuffet. Ook schoven deelnemers aan bij de Podcast Veilig Ondernemen, waar host Paul van der Weiden met ze in gesprek ging over cybercrime.
Een stapje verder
Erik van der Heijden ging in zijn inspirerende workshop dieper in op social engineering, waarbij hackers psychische manipulatie inzetten om persoonlijke informatie te ontfutselen. Dat kan zowel fysiek als digitaal. Studenten van Aventus en Saxion namen cyberchecks af. Daarin beoordeelden zij de cyberweerbaarheid van de betreffende ondernemer. Die wist vervolgens waar hij de touwtjes strakker aan moest trekken. In de workshop van Roland van Kasteren stond incident response centraal. Via een casus legde hij uit wat er allemaal aan herstelwerkzaamheden moet gebeuren na een cyberaanval. Dat leverde grote ogen op bij de luisteraars. Mats Dekker liet de oneindige mogelijkheden van AI zien en lichtte geschikte toepassingen voor de ondernemers toe.