Skip Navigation or Skip to Content

Druten en Wijchen ontvangen certificaat Veilig Buitengebied

5 juni 2024
2 min leestijd

Certificaat Veilig Buitengebied voor gemeente Druten en gemeente Wijchen

De gemeenten Druten en Wijchen werken aan een schoon, heel en veilig buitengebied. Ze roepen inwoners op ook mee te helpen. Op 5 juni 2024 ontvingen beide gemeenten het certificaat Veilig Buitengebied als bewijs dat zij zich samen met partners inzetten voor het behoud van een fijn buitengebied. Inwoners kunnen meldingen doen via druten.nl, wijchen.nl of de BuitenBeter app. Verdachte situaties kunnen zij melden via de politie of via Meld Misdaad Anoniem (M.).

Sigrid Sengers, burgemeester van gemeente Druten, vertelt over de noodzaak van samenwerken. “We zijn trots op ons uitgestrekte buitengebied. Onze inwoners maken er graag gebruik van. Ze fietsen en wandelen er veel. En ook is het er heerlijk en landelijk wonen. Helaas is het buitengebied ook geliefd bij criminelen. Door met partners én inwoners meer samen te werken en op tijd melding te doen van verdachte situaties, kunnen we criminele activiteiten eerder ontdekken en beter voorkomen.”

Renske Helmer-Englebert, burgemeester van gemeente Wijchen, vult aan: “Een schone omgeving geeft ook meteen een veilig gevoel. We moeten met respect omgaan met onze leefomgeving. Waarom kun je een vol blikje of volle zak chips wel in je tas meenemen, en een lege niet? Gooi het thuis in de prullenbak en laat het niet achter. Daarnaast komen we ook grotere en illegale afvaldumpingen tegen. We hebben de ogen en oren van onze inwoners nodig om hiermee aan de slag te kunnen gaan. Doe altijd een melding, ook van kapotte of onvoldoende verlichting. Veiligheid is belangrijk voor ons allemaal. We moeten hierin samen onze verantwoordelijkheid nemen.”

Help ook mee! Herken signalen en meld misdaad anoniem

Meld verdachte situaties altijd. Denk bijvoorbeeld aan leegstaande schuren. Let daarbij op verdachte auto’s die op opmerkelijke tijdstippen af- en aanrijden en bijvoorbeeld dicht bij het pand staan bij het in- en uitladen van spullen. Dat zijn signalen die kunnen wijzen op criminele praktijken. Inwoners kunnen in sommige gebieden lid worden van buurt WhatsApp-groepen voor onderling contact, en bij verdachte situaties ook contact opnemen met de politie. Via Meld Misdaad Anoniem (M.) meld je verdachte situaties anoniem. Dat kan door te bellen naar 0800-7000.

Samenwerking en afspraken

De gemeenten werken samen met partners als de Hengelsport Federatie Midden Nederland, Wildbeheereenheid, Omgevingsdienst Regio Nijmegen, politie, Provincie Gelderland, Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, Land- en Tuinbouw- organisatie (ZLTO), Brandweer Gelderland-Zuid, (groene) handhaving en het Ondermijningsteam Tweestromenland. Zij hebben onder andere afspraken gemaakt over het informeren van inwoners en ondernemers over brandveiligheid, criminaliteit en onveiligheid. Ook voeren ze gezamenlijke handhavingsacties uit.

Certificaat Veilig Buitengebied

Onder de begeleiding van PVO Oost-Nederland hebben de betrokken partijen samen een belangrijke mijlpaal bereikt in het project Veilig Buitengebied. Dat Druten en Wijchen het certificaat hebben ontvangen, betekent dat er een goede samenwerking is opgezet met publieke en private partijen om het buitengebied schoon, heel en veilig te houden. Het certificaat toont ook aan dat deze samenwerking in de toekomst blijft voortbestaan.

Het Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland reikte het certificaat uit aan beide gemeenten.

Bron: Gemeente Druten

Bron: Gemeente Wijchen