Skip Navigation or Skip to Content

Beuningen ontvangt certificaat Veilig Buitengebied

21 mei 2024
2 min leestijd

Een nog veiliger en leefbaarder buitengebied. Dat staat hoog in het vaandel bij de gemeente Beuningen. Om dat te realiseren, is een goede samenwerking tussen veel partijen noodzakelijk, beseft ook burgemeester Daphne Bergman. “Door samen goed op te letten en samen te werken kunnen we verdachte situaties snel in kaart brengen en daarop reageren. Daarmee maken we het ook minder aantrekkelijk voor criminelen. Want samen staan we sterk.”

Prachtige fietsroutes. Een rijk dierenleven. Kleurrijke boomgaarden en een weids uitzicht. Dat zijn enkele kenmerken van het buitengebied van de gemeente Beuningen. Helaas vinden in datzelfde gebied ook misstanden plaats, zoals illegale dumpingen van drugsafval en diefstal van onder meer diesel en kostbare landbouwmachines. Dankzij een intensieve samenwerking worden de misstanden vanaf nu nog effectiefer bestreden. Dit gebeurt onder de noemer Veilig Buitengebied Beuningen.

Certificaat

De begeleiding van het proces Veilig Buitengebied is in handen van het Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland. Het platform heeft 21 mei een certificaat uitgereikt, dat symbool staat voor de samenwerking tussen de betrokken partijen en organisaties. Het gaat daarbij om:

  • Gemeente Beuningen
  • Wildbeheereenheid
  • Hengelsportfederatie
  • Omgevingsdienst Regio Nijmegen
  • Veiligheidsregio Gelderland-Zuid
  • Politie
  • Provincie Gelderland
  • Werkgroep Agrarisch Beuningen
  • Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie

Bewoners en ondernemers

Onderdeel van het plan van aanpak was onder meer het betrekken van ondernemers en bewoners van het buitengebied. Zij konden aangeven welke zorgen zij hebben met betrekking tot het thema veiligheid. Aan de hand van de resultaten hebben de samenwerkingspartners mogelijke dreigingen en kansen in kaart gebracht. Daarbij gaat het om zaken als het geven van voorlichting en het vergroten van de weerbaarheid van mensen die in het gebied wonen of werken.

Inwoners kunnen zelf een grote bijdrage leveren, door melding te maken van verdachte situaties. Dat kan bij de politie via 0900 – 8844 of bij spoed 112. Wie anoniem wil blijven, kan telefonisch of digitaal een melding doen bij Meld Misdaad Anoniem.

Bron: Gemeente Beuningen