Skip Navigation or Skip to Content

Land van Maas en Waal – Buitengebied

15 juni 2024
2 min leestijd

Stropers en drugsdealers in het buitengebied aangepakt tijdens grote controle

BENEDEN-LEEUWEN – Van stroperijen tot drugsdeals. In het buitengebied van onder andere het Land van Maas en Waal gebeurt het allemaal. Er tegen optreden is moeilijk, dus hebben de handhavers de handen ineen geslagen. “Je kan het zo gek niet bedenken of je komt het tegen”, zegt boa in het buitengebied Edwin van Keulen. In het Land van Maas en Waal trekken ze nu voor het eerst samen ten strijden.

Zaterdagavond en zondagnacht werd er in het buitengebied van de gemeenten Beuningen, Druten, West Maas en Waal en Wijchen een grote gezamenlijke controle uitgevoerd: de groene nacht. Hierbij werkten medewerkers van de gemeente, politie, hengelsportfederatie en andere (semi-)overheden samen. Door samen te controleren, kunnen ze misstanden beter aanpakken. Tijdens de controles letten ze vooral op criminele activiteiten die in het buitengebied plaatsvinden.

Samenwerking is nodig

De handhavers krijgen te maken met uiteenlopende situaties. “Ik heb ontzettend veel stroperijactiviteiten aangetroffen, drugsdeals, autodiefstal. Je kan het zo gek niet bedenken of je komt het tegen tijdens zo’n actie,” vertelt boa in het buitengebied Edwin van Keulen.
Om de illegaliteit aan te pakken is samenwerking nodig. “Het mooie is dat je samen optreedt. Je kan de bevoegdheden samenvoegen. Als je samen op pad gaat, trek je samen op en deel je de kennis met elkaar.” En waar de bevoegdheid van de een ophoudt, kan de ander zijn of haar werk doen.
En daar heeft ook Mila Gerritsen veel baat bij. Als buitengewoon opsporingsambtenaar in het stedengebied heeft zij weer andere bevoegdheden dan Van Keulen. “Zij kunnen vanuit hun stukje wetgeving ons aanvullen op ons stukje wetgeving.”

'Nu ook handboeien'

Die aanvulling is belangrijk. Want de mensen die door hen op heterdaad betrapt worden, zijn niet blij met hun aanwezigheid. Toch zijn ze niet bang. “Collega’s zijn tot en met vuurwapen aan toe bewapend”, zegt Van Keulen. En dat is nodig, want rekenen op de politie in het buitengebied is riskant. “Als je ze belt, kan het wel veertig tot zestig minuten duren tot ze er zijn.”
Ook voor Gerritsen is een geen reden om bang te zijn. “Ketenpartners hebben geweldsbevoegdheden en wij hebben nu ook handboeien.”

Bron: Kijk de video in het nieuwsbericht van Omroep Gelderland om te zien wat ze aantreffen

Uitgelichte foto: copyright Omroep Gelderland