Skip Navigation or Skip to Content

Aanpak probleemgedrag Gelderse uiterwaarden

7 maart 2025
2 min leestijd

Voor het Natura 2000-gebied Rijntakken is met alle partners een handhavingsplan opgesteld. Hieruit is naar voren gekomen dat er een aantal structurele problemen zijn in het gebruik van de uiterwaarden. In het kader van het samenwerkingsverband SSiG pakken de gezamenlijke partners de komende tijd deze problemen op. De aanpak van probleemgedrag in de uiterwaarden is gericht op loslopende honden, verstoring, vernieling en andere overtredingen. De uiterwaarden maken deel uit van het omvangrijke en provincie overstijgende Natura 2000-gebied Rijntakken. Vanuit het rijk zijn er middelen beschikbaar gesteld aan de provincie Gelderland om maatregelen te nemen om de natuurdoelen in de rijntakken te realiseren. Het is breder dan alleen toezicht. Het is kijken hoe het recreatief medegebruik en realiseren van natuurdoelen beter op elkaar kan worden afgestemd, waarbij extra toezicht mede wordt ingezet om dit doel te bereiken. Eén van de maatregelen is extra toezicht. Samen met de Omgevingsdienst Rivierenland (ODR) en de handhavingspartners wordt extra toezicht ingezet in de uiterwaarden.. In samenspraak met (natuur)beherende organisaties vindt er extra (boa-)inzet plaats in het Gelders rivierengebied in steeds wisselende gebieden waar sprake is van overlast of overtredingen.

Samenwerking

Betrokken bij het handhavingsproject zijn naast de provincie Gelderland (als opdrachtgever): Omgevingsdienst Rivierenland, Rijkswaterstaat, Waterschap Rivierenland, Staatsbosbeheer, Hengelsportfederatie Midden-Nederland en lokale Wildbeheereenheden en particuliere grondeigenaren. Het project is in de zomer van 2024 gestart. De komende jaren wordt steeds opnieuw gekeken waar de extra inzet nodig en wenselijk is.

Gezamenlijke acties

Naast het reguliere toezicht vinden er gezamenlijke handhavingacties plaats. Dit zijn gerichte acties, bijvoorbeeld om het illegaal vissen en nachtelijk verblijf aan te pakken. De boa’s van de samenwerkingspartners trekken dan samen met de boa’s van gemeenten en politie gezamenlijk op. Die acties vinden ook ’s avonds of ’s nachts plaats. Dankzij het project wordt overlast in de uiterwaarden breder opgepakt. Meer toezicht en meer afstemming, dat is de directe opbrengst van het project. Met als uiteindelijk doel: minder overtredingen.

Er is een algemeen mailadres voor meldingen en of klachten; rijntakken@odrivierenland.nl