Skip Navigation or Skip to Content

KIEK UUT Talkshow Buren

25 augustus 2021
2 min leestijd

KIEK UUT Talkshow Buren

De gemeente Buren heeft woensdag 25 augustus 2021 ruim aandacht besteed aan het fenomeen ondermijning, de vermenging van boven- en onderwereld. Het proces waarin de georganiseerde misdaad steeds meer grip krijgt op meerdere aspecten van het maatschappelijk leven. De centrale plek was het gemeentehuis van de gemeente Buren in Maurik.

Belangstellenden konden gedurende de hele dag een bezoek brengen aan de Ondermijningscontainer van Bureau Drugszaken, waarin aan de hand van een rondleiding kennis kon worden genomen van de verschillende processen die komen kijken bij de productie van hennep, synthetische drugs en de gevolgen van het dumpen van drugsgerelateerd afval.

Online talkshow

Het gemeentehuis in Maurik was voor de gelegenheid omgebouwd naar een mobiele tv-studio waarin van 20.00 tot 21.00 uur de online talkshow KIEK UUT plaatsvonden. De organisatie was in handen van PVO Oost-Nederland en de gemeente Buren. Het centrale thema was ondermijning. Gastheer Anton Jansen, manager van PVO Oost-Nederland, ging in aanwezigheid van een aantal genodigden in de raadszaal het gesprek aan met burgemeester Josan Meijers, Elise Meier (Teamchef C basisteam politie De Waarden), Paul van der Weiden, adviseur PVO Oost-Nederland, Henk van Ommeren, eigenaar van Van Ommeren Installatietechniek BV en secretaris van Ondernemingsplatform Buren. De onderwerpen die de revue passeerden gingen over samenwerking tussen publieke- en private partijen.

Je kunt maar een keer NEE zeggen

“Ondermijning is vaak onzichtbaar en grijpt sluipenderwijs in bij het functioneren van de bovenwereld’” aldus Paul van der Weiden. ‘Het heeft een ontwrichtend karakter.’ Burgemeester Josan Meijers: ‘Ondermijning komt helaas ook voor in onze mooie gemeente Buren. Je wil dat eigenlijk niet meemaken, maar je kunt je ogen er niet voor sluiten. Voorlichting en het voortdurend geven van informatie over de consequenties in de volle breedte is van groot belang. We gebruiken niet voor niets we de quotes “Je gaat het pas zien als je het door hebt” en “Je kunt maar een keer NEE zeggen.” Een belangrijk accent in onze benadering is ook om te voorkomen dat jongeren het verkeerde pad opgaan. De verleidingen zijn groot, de beloning fors.’ Een bedrag van 20 miljard werd genoemd om aan te geven hoeveel geld jaarlijks omgaat in drugsgerelateerde criminaliteit.

Buren is een grote gemeente met 15 kernen, met een goede logistieke infrastructuur: de A2, de A15, de Rijn, het Amsterdam-Rijnkanaal. Elise Meier benadrukte het belang van samenwerking: ‘We hebben de ogen, oren en neuzen nodig van inwoners en ondernemers. Ondermijnende criminaliteit moeten we met elkaar aanpakken. Het is een zaak van politie, overheid en burgers.’ Paul van de Weiden reikte een groot aantal tips en aandachtspunten aan die kunnen wijzen op verschillende vormen van ondermijning, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid tot melden via Meld Misdaad Anoniem.